duminică, 17 martie 2013

Diverse - MSM


Locul de inchinare si rugaciune de la Mont Saint Michele nu este in interiorul Abatiei. In Abatie este Biserica mare si celelalte incaperi de piatra care candva erau destinate rugaciunii, dar acum nu sunt permise lumanari sau alte obiceiuri religioase. In Abatie s-au pastrat doar mesele de piatra care candva erau altare de rugaciune si doar atat.







 In exteriorul Abatiei, printre cladirile ale MSM de piatra este o mica biserica. Crestina. Nu neaparat catolica sau Ortodoxa. Crestina, o fratie de la Ierusalim (nu am retinut exact) se ingrijeste de ea si asigura serviciul religios. Pe lateral este construit un mic altar dedicat Sfantului Mihail. Aici este locul de rugaciune din toata zona.







Desigur, nu am putut rata oferta la cele 4 muzee de pe MSM. Pentru cei veniti cu autobuzul (grup) pretul e de 9 euro toate 4 muzee. Ceilalti au 27 de euro.
Masura protejeaza persoanele din Bretania. Pentru cei care au abonamente de transport in comun deservite de Korigo (serviciul de transport in comun din Bretania) pretul la autobuzul Rennes - MSM este de doar 10 euro dus-intors. Si aceasta facilitate pentru muzee. 












Numarul de vizitatori de sambata si duminica este foarte mare. Parcarea exterioara este imensa si plina de masini. Pe drumul de legatura lumea vine si pleaca indiferent de vreme. Nu am reusit sa fac din autobuz poze clare, dar marimea parcarii si numarul foarte mare de vizitatori mi-a amintit de castelul din Germania de vara trecuta. Cu parcarea imensa la jumatate de ora de locul de vizitat, totul civilizat. 

Abatia Saint Michele



Abatia Saint Michele este ... o fosta Abatie. Acum e doar un loc de vizitat, nimic exterior nu mai este spiritual. Adica foarte putin, fiecare in sufletului lui.







Prima intrare este in Biserica mare a Abatiei. Rece si goala. Umeda. 
Simbolurile crestine din toata Abatia sunt foarte putine. Daca un crucifix in partea de Est se poate numi simbol crestin. Si masa de piatra pentru rugaciuni. In rest nimic.






Nici nu se poate compara cu Abatia de la Melk. Poate pentru ca Melk-ul este mai in centrul Europei, mai aproape de Italia, cine stie. Aici, e doar piatra. Nimic din stralucirea (daca a avut-o) de alta data. 



Si totusi, candva, aici era populat de calugari. Cosurile de fum imense si negrul inca pastrat pe pereti confirma ca aceste incaperi de piatra reci au fost candva locuite. Acum sunt doar locuri de vizitat. 








Peste tot se intalneste arhitectura clasica cu arcade, dorica din cate imi amintesc (dar desigur ca nu sunt specialista in arhitectura). Arcadele sunt necesare pentru a sustine cat mai bine peretii, pentru ca inceperile sunt construite unele peste altele. Cu ziduri si podele de piatra, grele.









Salile mi-au amintit de arhitectura tipica italiana. 
Abatia consta din cel putin 40 de incaperi din piatra, foarte bine legate intre ele. Cu o mica gradina exterioara. In rest, doar sali cu rol de rugaciune si treceri intre ele. 


La iesire strajuieste Sfantul Arhangel Mihail, simbolul luptei impotriva demonilor. 





In curtea exterioara dinspre Nord se vad primele semne de primavara. Gradinita e protejata de copacii inalti care au crescut pe versantul dinspre mare. 





Privita din exterior, toata Abatia pare o cladire imensa de aproape 6 etaje din piatra. O cladire uriasa, cum nu se mai construiesc in zilele noastre. Cu certitudine a fost o munca de durata si foarte grea. Sute de oameni carand piatra si urcand-o pe ziduri, slefuind-o si asezand-o la locul ei. 




Abatia este un loc ce arata lumii puterea lui Dumnezeu. Si ce se poate face cu vointa si determinare.
Oamenii au tendinta de a fi comozi, dar lucrurile marete se fac in timp cu mare hotarare. Desigur, si cu mare efort.






Abatia Safntul Mihail si Mont Saint Michele sunt deosebite.